Main Menu

În căutarea stră-străbunicilor mei, Antal Schmidt și Franziska Rosin

Creat de Frank Schmidt, Aug 04, 2026, 01:38 PM

« precedentul - următorul »

Frank Schmidt

De mulți ani caut urme ale stră-străbunicilor mei și sper că mă puteți ajuta în acest demers.

Stră-străbunicul meu (nume german: Anton / nume maghiar: Antal Schmidt, născut la 11 martie 1855) și stră-străbunica mea (Franziska Rosin, născută la 11 februarie 1856) proveneau, cel mai probabil, din regiunea Banat. Străbunicul meu, Johann (nume maghiar: János Schmidt), s-a născut la 22 octombrie 1880 – împreună cu sora sa geamănă, Roza – în localitatea Tomești din Banat și a fost botezat la Făget (în germană: Fatschet). Aceste localități se află în prezent în județul Timiș, România, însă la acea vreme făceau parte din Imperiul Austro-Ungar (comitatul Krassó-Szörény).

În timpul Primului Război Mondial, străbunicul meu a servit ca infanterist în Compania a 3-a a Regimentului de Infanterie Imperial și Regal (k.u.k.) nr. 43. A luptat pe frontul de la Isonzo, în confruntările dintre Austro-Ungaria și Italia. În cele din urmă, a decedat în urma rănilor suferite la data de 3 martie 1917, în Spitalul de Rezervă Imperial și Regal din Sopron (Ungaria), fiind înmormântat în cimitirul militar local la 5 martie 1917. Știți cumva dacă există înregistrări păstrate referitoare la soldați în România? Singura urmă pe care am reușit să o găsesc până acum în România este înregistrarea botezului său și al surorii sale:
https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7517656
(Imaginea 37, pagina 35, înregistrările 33 și 34)

M-aș bucura foarte mult dacă aș putea găsi certificatul de căsătorie al stră-străbunicilor mei, Antal Schmidt și Franziska Rosin, sau actele lor de naștere. De asemenea, sora străbunicului meu, Roza Schmidt, s-ar fi căsătorit și ar fi preluat numele de familie Liwitwaj; totuși, nu am reușit încă să găsesc o înregistrare a căsătoriei respective.

Vă mulțumesc anticipat pentru orice ajutor. Ar fi minunat dacă acest lucru ar putea duce la o nouă pistă în cercetarea mea genealogică.

Emanuel

Buna seara.
Aici am gasit aceasta inregistrare. Dar precis o aveti.
https://des.genealogy.net/search/show/19825868

Emanuel

Ati mai putea incerca aici, poate gasiti alte registre parohiale din localitate.
https://gerhardus.ro/institutii-centrale/arhiva-diecezana/

Emanuel

Aici restul de registre Faget.

Petrus

Nu am găsit un act de căsătorie în Făget, dar pe actul de botez apare originea părinților:
Szelistye Szatmár -  Săliște (Comuna Băsești, Maramureș) sau Săliștea de Sus (Maramureș)
Solyomkö Bihar - Aleșd/Peștiș (județul Bihor)

Tatăl apare ca proprietarul fabricii de sticlă din Tomești. (Edit: poate nu chiar proprietar, posibil lucrător, termenul original e üveggyáros)

https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=7517656 pag. 37

Petrus

Frank Schmidt

Dragi colegi genealogi,

Vă mulțumesc mult pentru sprijinul vostru minunat! Vă rog să-mi acceptați scuzele pentru întârzierea cu care vă răspund.

Am câteva întrebări suplimentare pentru voi:

Am primit de la Emanuel anunțul de deces al străbunicului meu, Johann Schmidt. De asemenea, am reușit să găsesc evidențele militare relevante pentru alți strămoși care au luptat în Primul Război Mondial. Aceste documente erau ținute de unitatea în care era repartizat soldatul și conțineau însemnări despre diverse evenimente, precum și mențiuni referitoare la membrii familiei. Având în vedere că, la acea vreme, evidențele soldaților din zona actualei Românii au fost transferate acolo, mă întreb: oare aceste documente mai există și astăzi?
Am contactat deja arhivele diecezane din Timișoara și Satu Mare, însă, din păcate, demersurile mele acolo nu au avut succes.

În prezent, analizez cu atenție listele din Făget pe care mi le-ați trimis. Deși am consultat deja unele documente pe site-ul Arhivelor Naționale ale României, cu siguranță voi verifica individual fiecare dintre pistele indicate de dumneavoastră. În ultimii ani, am scris și către diverse arhive regionale, dar nici acest lucru nu a dat rezultate. Veți găsi atașate două scrisori relevante.

Articolul lui Peter menționează următoarele localități: Szelistye Szatmár – Săliște (comuna Băsești, Maramureș) sau Săliștea de Sus (Maramureș), precum și Solyomkö Bihar – Aleșd/Peștiș (județul Bihor). Întrucât Băsești (Maramureș) și Aleșd/Peștiș (județul Bihor) sunt comune, aș dori să aflu exact cum ați ajuns la aceste locații specifice.
Articolul indicat de Peter se referă la fabrica de sticlă din Tomești. Stră-străbunicul meu, Anton (Antal) Schmidt, a lucrat, probabil, la această fabrică. Totuși, în link aceasta apare sub numele de ,,Landers", în timp ce documentele pe care le-am găsit deja menționează ,,Fabrica de Sticlă Winkler". Este vorba despre aceeași unitate sau au existat două fabrici diferite? Iată linkul relevant:

https://de.wikipedia.org/wiki/Tome%C8%99ti_(Timi%C8%99)

Încerc de vreo patru-cinci ani să găsesc o pistă. Impresia mea, până acum, este că documentele sunt foarte dispersate – aflându-se în arhivele diecezane, în arhivele județene, la primării, oficii de stare civilă, parohii și la Arhivele Naționale.

Este posibil să solicit o căutare specifică prin intermediul asociației dumneavoastră? Vă rog să-mi comunicați condițiile și costurile pentru acest serviciu; bineînțeles, voi suporta toate cheltuielile. Din păcate, o mare parte din istoria familiei mele s-a pierdut din cauza celor două războaie mondiale, așa că v-aș fi extrem de recunoscător pentru orice ajutor pe care mi l-ați putea oferi.

Vă mulțumesc tuturor pentru eforturi!
Frank Schmidt

Frank Schmidt

Sper că textul este tradus corect. Folosesc Google și sper să nu existe erori. Îmi cer scuze anticipat în cazul în care traducerea este incorectă.