Catagrafia județului Teleormanu (1845)

Creat de andreicucuruz, Feb 17, 2026, 08:19 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Recent am primit de la un domn binevoitor (Alex Grigorescu), pentru care îi mulțumim, fotografii pentru primele 100 de pagini din acest registru:

Catagrafia județului Teleormanu, periodul al treilia (III), 1845

Acoperă satele din fosta plasă a târgului, cf. cu prima pagină. Capul de tabel ne oferă indicii cu privire la contextul recenzării: se înregistrează nominal numele dajnicilor plugari și muncitori din sate, banii ce se îndatorează a plăti upul pe fiecare an (1845,1846,1847,1848,1849,1850,1851) și o băgare de seamă (observații). Dacă cineva dorește să transcrie sau are nevoie fotografii, vă rog să-mi scrieți.

Postez aici lista satelor acoperite (cu mențiunea că unele nume pot fi denaturate datorită lipsei de familiaritate cu zona):

- Rîioși
- Lăceni
- Bugiurești
- Orbeascsa de sus
- cătunu Bivolița
- Slobozia Licurici
- Călinești
- Cetatea
- Plosca
- Orbeasca de jos
- Vârtoapele de sus
- Vârtoapele de jos
- Păru Rătundu
- Albești
- Neciulești
- Ciărăgău (sic!)
- Muți (sic!)
- Sfințești
- Rădoești
- Măgureni
- Măldăenii
- Socetu Bălțați
- Scrioștea
- Odubeasca
- Drăgșanii
- Bălțații
- Gresia
- Cucueți
- Olteni
- Butculești
- Bogdana
- Broșteanca
- Pârlita
- Marii Goleni
- Belitorii
- Peretu
- Petratu
- Siliușca Didești
- Găvăpești
- Măgura Lăceanca
- Netoții
- Brătășani
- ...(registrul nu se termină aici însă atât a fost fotografiat de persoana care a pus la dispoziție materialul)

dumiac

Aveți idee dacă această catagrafie cuprinde tot județul, inclusiv orașele? M-ar interesa în mod deosebit Roșiorii de Vede, care făcea parte din plasa Târgului, de fapt era chiar reședința plășii. Oare domnul Alex Grigorescu ar fi dispus să mai fotografieze și restul catagrafiei?

Citat din: andreicucuruz din Feb 17, 2026, 08:19 AM- Ciărăgău (sic!)
Interesant nume! Bănuiesc că este vorba de actualul Gărăgău, care însă pe harta din 1897 apare ca ,,Jăragan".

andreicucuruz

Da, registrul nu se oprește la pagina 100, probabil include și reședința de plasă. Eu atât am primit. Am vorbit cu Alex și a zis că ar trebui să aibă fotografiat integral, se uită și revine. De asemenea, a zis că se uită pe ce materiale mai are, începuse acum câțiva ani să fotografieze registrele de la recensământul din 1838 pentru București.

Citat din: dumiac din Feb 18, 2026, 07:08 PMInteresant nume! Bănuiesc că este vorba de actualul Gărăgău, care însă pe harta din 1897 apare ca ,,Jăragan".
Mulțumesc pentru atenționare - uitându-mă din nou, văd că în acest caz am interpretata greșit "G" ca grupul "Ci". Este defapt Gărăgău.

dumiac

Mulțumesc de răspuns! Dacă se găsesc și paginile cu Roșiorii de Vede, sunt dispus să le transcriu.