Originea numelui Ronțu

Creat de Andredass, Dec 10, 2025, 11:59 AM

« precedentul - următorul »

Andredass

Recent am avansat pe o ramură romano-catolică a familiei (ceangăi), din zona Luizi-Călugăra. Am descoperit un certificat de căsătorie din 1883 între un 3x străbunic Anton și o Maria (viitoarea mamă a 2x străbunicului meu Mihai), fiica lui Petrea Ronțu și a Rosaliei. Persoane cu acest nume/poreclă, întâlnit sub formele Ronțu/Ronțul/Ronța/Romțul, apar în sat încă din catagrafia din 1820. Se pare că nu au fost niciodată mulți, deoarece apar 1-2 capi de familie la fiecare catagrafie, purtând prenume clasice maghiare/ceangăiești: Ianoș, Iojă.

Ceea ce mă interesează este etimologia și semnificația acestei porecle. Ar putea fi o variantă greșită de la "Gonța" (altă poreclă existentă în sat), sau de la "Colța" (văduva unui Ianoș Ronțu este menționată ca "Maria lui Ianoș Colța" în catagrafiile din 1845 și 1846; însă nu am originalele pentru a verifica sigur, existând posibilitatea unei greșeli a editorului).

Nu exclud nici o origine românească a poreclei (cf. "ronț" în DEX: https://dexonline.ro/definitie/ron%C8%9B).
Onomastica ceangăilor este mixtă, existând atât porecle clar de origine maghiară, cât și clar românească.

Căutând în portalul Arhivelor numele "Ronțu", am identificat un număr considerabil de acte: de multe ori este vorba despre maghiari, precum un Lazăr Ronțu, fiul lui Lazăr Ronțu (care în acte semnează chiar "Lázár Roncz"), ori o Rosalia Ronțu din Bacău (fără legătură cu Rosalia din Luizi-Călugăra) etc. De asemenea, numele apare și la evrei, dar și la germani. Apropo de germani: acest nume pare răspândit în comunitatea germană din acest sat maghiar: https://www.galgagyork.hu/falutortenet/
Dacă în portalul arhivelor se caută "Roncz", apar numeroase acte din Ardeal, iar interesant este că, în bună parte, purtătorii sunt români (ortodocși și greco-catolici).

În concluzie, are cineva o idee privind originea acestui nume? Ce poate însemna termenul "Roncz" în maghiară și de la ce ar putea proveni?

andreicucuruz

Citat din: Andredass din Dec 10, 2025, 11:59 AMCeea ce mă interesează este etimologia și semnificația acestei porecle. Ar putea fi o variantă greșită de la "Gonța" (altă poreclă existentă în sat), sau de la "Colța" (văduva unui Ianoș Ronțu este menționată ca "Maria lui Ianoș Colța" în catagrafiile din 1845 și 1846; însă nu am originalele pentru a verifica sigur, existând posibilitatea unei greșeli a editorului).

Destul de probabil să fie vorba despre o greșeală la editare pe acolo.

Posibil să aibă origini comune (cel mai probabil roncz) cu formele Ronce(a), Ronczia/Ronczia, întâlnite prin Ardeal.