Funcție, mitrică cununii 1832, Liliești

Creat de Andrei Jipa, Iul 28, 2025, 12:49 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salutare din nou

Am o dificultate în a descifra numele evidențiat în poza de mai jos. Aș aprecia orice părere:
nasu celor de sus.jpg

Ar putea fi "(??) Ion nașu celor de sus"?
pare a fi o semnătură cu scris diferit de restul textului(?)

andreicucuruz

Da, așa văd și eu. Acolo la început probabil e o prescurtare de funcție, similar cu log(ofă)t (dacă văd bine) de mai sus. Pare un grup de litere care se repetă.

Andrei Jipa

Mulțumesc Andrei!

Un titlu mă gândesc și eu că ar trebui să fie. Și tot o repetiție am remarcat și eu. Mă gândeam la KK (cucon) cum am mai întâlnit, dar nu prea se potrivește. Dar teoria asta e susținută și de faptul că și martorii sunt ambii vistieri, deci vorbim de o nuntă de neamuri boierești probabil.

Mai sus sunt destul de sigur că este Popa Dumitru ot Liliești, care apare în toate mitricile.

Ce mă derutează este că nașul apare în text ca fiind "logof(ăt) Ghiță sin vistier Ene cu soția dumnealui Joița". Iar la semnături apare ca naș acest Ion(?!). M-am gândit și că ar putea fi "Gg. Ion", cu niște "g"-uri foarte stilizate, ca o altă prescurtare de la Gheorghe/Ghiță. Dar nici teoria asta nu mă convinge.

Iar Ion pare a mai avea o literă aruncată la sfârșit. Sa fie Ioniță?

andreicucuruz

Pare a fi o semnătură reală a acestui logofăt deci nu m-ar mira să fie log(o)f(ăt) Gg. Ioan.

Văd că Gheorghe apare și mai jos ca martor alături de un Drag(o)mir.