Acoperire națională pentru proiectul Genealogica

Creat de Lutic, Iul 16, 2024, 01:11 PM

« precedentul - următorul »

Lutic

Cred că platforma ar trebui gândită de la bun început și pentru Valahia. Pentru Transilvania din câte știu există deja un proiect asemănător.

Petrus

Citat din: Lutic din Iul 16, 2024, 01:11 PMCred că platforma ar trebui gândită de la bun început și pentru Valahia. Pentru Transilvania din câte știu există deja un proiect asemănător.
M-ați făcut curios care este acel proiect pentru Transilvania.
Din punctul meu de vedere platforma ar trebui să acopere întreaga țară.

Lutic

Cred că a fost prezentat proiectul la surse genealogice. E vorba de cel făcut de studenții de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca: Historical Population Database of Transylvania. Nu știu cât e de complet sau dacă a mai fost actualizat de la apariția sa în urmă cu 7 ani!

Petrus

HPDT a fost doar un mic experiment, departe de ce își propune platforma de față.
Cuprinde doar o mică mostră a populației, nu a fost continuat și nu are o comunitate în jur.
Pentru Transilvania există multe alte resurse, inclusiv comunități genealogice (sași, șvabi, secui, evrei etc.) dar românii/ortodocșii sunt subreprezentați.
În mintea mea ar trebui să facem din genealogica.ro un portal asemănător cu GenWiki, unde cei interesați să se poată orienta în domeniu.

Lutic

Nu știu care e starea acelui proiect pentru că zona nu prezintă interes din punct de vedere genealogic pentru familia mea.
M-aș bucura ca această platformă să fie una națională și chiar mai mult, să aibă documente și din teritoriile pierdute de România.

bendorna

Cred ca va deveni cu timpul. Dar este multă muncă și e nevoie de o comunitate puternică care să ajute (a vedea topicul voluntariat). Il las pe Andrei să spună mai multe.

Andrei Jipa

Proiectul mi se pare extraordinar! Felicitări pentru ceea ce ați realizat până acum!

Susțin și eu că ar fi grozav să fie acoperită și Țara Românească și Transilvania de scopul platformei!

Pot contribui cu câteva indexări din câteva registre de stare civilă (PH, BZ, SJ, CJ) și pe măsură ce completez altele, sunt bucurăs să vi le trimit. Deja v-am comunicat asta în privat, dar menționez și aici ca să încurajez poate și alți participanți   :)

andreicucuruz

Și eu mi-aș dori să acoperim toată țara.

Însă nici dorința și nici structură nu ne lipsește aici - lipsesc, în schimb, cel puțin până acum, persoanele care să coordoneze activitățile de colectare, fotografiere și transcriere a surselor din regiunile Țara Românească și Transilvania.

Proiectul acesta nu stă într-un nume (putem oricând să-i spunem cum vrem, ideea e să angrenăm persoane care se pot ocupa și de alte regiuni).  "baza de date a populației Moldovei" reflectă mai degrabă situația actuală a proiectului, primele eșantioane de populație adăugate (puterile și cunoștințele mele în materie de documente și surse de arhivă au legătură cu regiunea Moldovei).

Baza de date conține metadatele (numele localităților, comunelor, județelor, etc.) pentru toată țara. Nu avem încă documente/transcrieri pe care să le introducem și să le legăm de aceste localități.

Ceea ce propune dl. Schubert (Petrus) este, într-adevăr, o idee foarte bună. M-am gândit și eu la asta și cred că pentru a facilita cercetarea genealogică, pe lângă materialele efective (documente/transcrieri - unde treaba o să se miște greu), s-ar dovedi de un real folos un inventar al surselor genealogice pe localități/județe (afișate sursele, anii și cotele de arhivă pentru fiecare localitate în parte).

Bineînțeles, aici se poate lucra la suprafața sau mai adânc dar oricum e de muncă. Cel mai bine ar fi impărțită treaba pe județe, gândită o structură comună și repartizat 1-2 oameni pe fiecare județ (dacă prin eVitala se vor încarca toate inventarele, atunci procesul o să fie simplificat). Apar cotele de arhivă și sursele disponibile pentru fiecare localitate -> putem gândi și un sistem de upload în care utilizatorii pot încărca resurse pentru o cotă/dosar de arhivă, etc. (pentru stimulare, ar merge un sistem de genul scribd, încarci o resursă, poți descărca o resursă).

Pe Wiki (Enciclopedie) trebuie musai să avem și descrierile surselor genealogice.

Mulțumiri @stratocaster pentru dorința de implicare și pentru sugestiile oferite până acum. Cu transcrierile puse la dispoziție de dvs. o să intrăm, oficial, și în regiunile Țara Românească și Transilvania ( ;D ). Am mai primit, de asemenea, câteva transcrieri și din zona Bucovina și Republica Moldova (recensământul din 1774), transcrieri care urmează să fie încărcate.

Dacă doriți să vă implicați, aveți idei în legătură cu creșterea proiectului / cum am putea motiva sau implica mai multe persoane, vă rog să le expuneți.