Descifrare statut și ocupație [slujbaș Telega; fecior de treti vistier]

Creat de Andrei Jipa, Feb 26, 2025, 07:56 PM

« precedentul - următorul »

Andrei Jipa

Salut

Mă puteți ajuta vă rog să descifrez statutul și ocupația pentru Iordache sin Vistieru Ene #283:
Screenshot 2025-02-26 184814.png

Las aici ce văd eu scris cu alb, dacă vreți să încercați fără să vă influențez
Fecior de G(rec?) viager
Slujbe și la cămări strechini Telega

Andrei Cucuruz

Poate fi :"slujbași al cămări și a mini Talaga".

La "bir" sunt niște prescurtări dar deocamdată nu-mi dau seama precis. Nu cred să fie "grec", litera aruncată pare un z dar nu sunt sigur. Ultimul cuvânt pare a fi o prescurtare în legătură cu vistier/vistierie.

Andrei Jipa

Mulțumesc mult pentru sugestii!

Citat din: andreicucuruz din Feb 26, 2025, 10:47 PMPoate fi :"slujbași al cămări și a mini Talaga".
slujbași al cămări și a mini Telega

Citat din: andreicucuruz din Feb 26, 2025, 10:47 PMLa "bir" sunt niște prescurtări dar deocamdată nu-mi dau seama precis. Nu cred să fie "grec", litera aruncată pare un z dar nu sunt sigur.

Cred că litera aruncată este de fapt o tildă care indică slovocifra 3, fiind vorba de: fecior de treti (3) vistier

Andrei Cucuruz

Da, acum când zici mi se pare evident. Trebuie să mai studiez folosirea slavocifrelor - în general nu prea apar în sursele de sec. 19 de care m-am ocupat.

Andrei Jipa

Și eu am avut aceeași problemă, lipsa de familiaritate cu aceste slovocifre. Dar descopăr acum că mai multe mistere pot fi rezolvate cu ele.