Cea mai veche înregistrare a stării civile pentru un strămoș

Creat de Andrei Jipa, Iun 19, 2025, 11:39 PM

« precedentul - următorul »

Care este cea mai veche înregistrare de stare civilă pentru un strămoș pe care ați descoperit-o?

înainte de 1780
1781-1800
1801-1810
1811-1820
1821-1830
1831-1840
1841-1850
1851-1864
1865-1900
după 1901

Andrei Jipa

Salut!

Care e cea mai veche înregistrare de stare civilă descoperită care menționează un strămoș? Botez, cununie sau deces dintr-o condică parohială, registru de stare civilă, sau altă inscripție.

Andrei Jipa

Pentru mine, cred că este mențiunea stră⁵-bunicului Gyurka Dăncan, în înregistrarea botezului fiicei Dotia de la 5 februarie 1817, născută în Sânpetru Almașului:
1817.jpg

andreicucuruz

Dacă vorbim strict de stare civilă, probabil vorbim de un act din perioada de început a înregistrării mitricilor parohiale în Moldova (1832-1840) pentru mine (și pentru mulți dintre "detectivii" cu strămoși ortodoxi în Moldova/Țara Românească). Acum depinde și de nuanța întrebării, cel mai bătrân strămoș care apare într-un act de stare civilă (poate să fie ulterior celui mai vechi act) sau efectiv cel mai vechi act în care apare un strămoș?

Petrus

Cea mai veche înregistrare validată de mine ar fi botezul lui Christopher Distel, la 26 martie 1634, în Hasle, Elveția. Este un strămoș direct la 11 generații distanță. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSVK-Z9D7-2?cat=57049&i=24&lang=en

Emanuel

Este vorba de Petru Bota de Alba-Iulia,înnobilat de Michael Apafi,la 1666,la Alba-Iulia.

andreicucuruz

Citat din: Emanuel din Iun 20, 2025, 05:26 PMEste vorba de Petru Bota de Alba-Iulia,înnobilat de Michael Apafi,la 1666,la Alba-Iulia.

Frumoasă diploma. Ați reușit să documentați această relație? 

thecatmaster

Am o conscripție de la 1698 din satul Mândra(Mondra) unde este menționat unul dintre juzi, anume Radu Dugală.

Ar fi o diplomă și mai veche, de la 1530 din aceeași localitate, a familiei Dragomir - devenită Taflan. Aici încă nu am confirmat, dar cel mai probabil este strămoș direct.

thecatmaster

Citat din: stratocaster din Iun 19, 2025, 11:43 PMPentru mine, cred că este mențiunea stră⁵-bunicului Gyurka Dăncan, în înregistrarea botezului fiicei Dotia de la 5 februarie 1817, născută în Sânpetru Almașului:
1817.jpg

Mai jos este scris "Moartă", dacă citesc bine?

Cu puțin "noroc", în Ardeal este posibil să găsești inscripții chiar mai vechi în arhive decât starea civilă în cazul în care vreun strămoș era nemeș, preot, jude, etc. Ai folosit Arcanum până acum?

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Iun 20, 2025, 01:15 AMAcum depinde și de nuanța întrebării, cel mai bătrân strămoș care apare într-un act de stare civilă (poate să fie ulterior celui mai vechi act) sau efectiv cel mai vechi act în care apare un strămoș?
Mă gândeam efectiv la cel mai vechi act de stare civilă în care apare menționat un strămoș.

Citat din: Petrus din Iun 20, 2025, 11:56 AMCea mai veche înregistrare validată de mine ar fi botezul lui Christopher Distel, la 26 martie 1634, în Hasle, Elveția. Este un strămoș direct la 11 generații distanță. https://www.familysearch.org/ark:/61903/3:1:3Q9M-CSVK-Z9D7-2?cat=57049&i=24&lang=en

Wow! ce poveste trebuie să fie acolo...

Citat din: Emanuel din Iun 20, 2025, 05:26 PMEste vorba de Petru Bota de Alba-Iulia,înnobilat de Michael Apafi,la 1666,la Alba-Iulia.
Extraordinar acest document! și impresionant să aveți o astfel de ascendență documentată. Nu știu dacă l-aș considera act de stare civilă, dar deosebit de interesant fără doar și poate.

Citat din: thecatmaster din Iun 20, 2025, 10:12 PMMai jos este scris "Moartă", dacă citesc bine?
Așa citesc și eu. Am mai întâlnit obiceiul acesta de a adăuga mențiunea decesului în registrul pentru botezuri.

Citat din: thecatmaster din Iun 20, 2025, 10:12 PMCu puțin "noroc", în Ardeal este posibil să găsești inscripții chiar mai vechi în arhive decât starea civilă în cazul în care vreun strămoș era nemeș, preot, jude, etc.
Strămoșii mei din zonă erau iobagi. Însă am găsit într-adevăr la arhivele de la Budapesta mențiuni mai vechi în conscripții și urbarii până prin secolul al XVII-lea. Dar în foarte puține cazuri am certitudinea legăturii exacte. Însă eu formulasem întrebarea referitor doar la acte de stare civilă.

Citat din: thecatmaster din Iun 20, 2025, 10:12 PMAi folosit Arcanum până acum?
Desigur, am abonament. Dar eu cel puțin am găsit că Arcanum e mai degrabă util pentru surse de după jumătatea secolului al XIX-lea din ziare. Mai devreme de atât nu prea am găsit mare lucru. La ce vă referiți anume?

bendorna

As vrea să pot vota prima opțiune. Dar maiee mult până acolo

andreicucuruz

Citat din: stratocaster din Iun 21, 2025, 02:24 AMMă gândeam efectiv la cel mai vechi act de stare civilă în care apare menționat un strămoș.

Da, cred că s-a înțeles greșit întrebarea. Dacă vorbim strict de acte oficiale de stare civilă (acte de naștere, căsătorie și deces sau înscrisuri care au fost întocmite pe baza actelor de stare civilă), intervalul se restrânge simțitor iar marea majoritatea o să poată merge doar până la începutul sec. 19 în vechiul regat (Țara Românească și Moldova) iar în Transilvania, în funcție de confesiune, majoritatea se opresc la sec. 18, excepția fiind confesiunile protestante care pot ajunge chiar și în sec. 16-17 (cu ocazia asta îmi dau seamă că trebuie să facem un articol pe wiki care să clarifice situația introducerii actelor de stare civilă/parohiale pe zone/confesiuni)

Ar fi interesant să avem o secțiune unde fiecare să-și prezinte cel mai înaintat strămoș pentru care a reușit să documenteze fiecare verigă (sau mare parte), prezentând documentele respective.

thecatmaster

Citat din: stratocaster din Iun 21, 2025, 02:24 AMDesigur, am abonament. Dar eu cel puțin am găsit că Arcanum e mai degrabă util pentru surse de după sfârșitul secolului al XIX-lea din ziare. Mai devreme de atât nu prea am găsit mare lucru. La ce vă referiți anume?

Mă refeream la ziare, publicații, cărți. Și ai mei tot iobagi erau majoritatea, dar la o căutare pe Arcanum am descoperit o scrisoare din 1730 unde erau menționați unii dintre ei ca martori de exemplu. E greu de făcut legătura exact dacă nu există stare civilă, dar prin deducție fiind 1-2 familii cu același nume, în aceeași localitate, în cea mai timpurie matricolă bisericească (1813), presupun că făceau parte din aceeași familie.

Emanuel

Citat din: andreicucuruz din Iun 20, 2025, 08:23 PM

Frumoasă diploma. Ați reușit să documentați această relație? 
Multumesc
Nu prea, pana pe la 1800 am numai date de nastere si deces culese de pe pietre funerare.Adevarul e ca timpul si distanta nu prea ma lasa sa cercetez cum ar trebui. Documentul se afla in posesia familiei..e ceva totusi :)

andreicucuruz

Sigur că e ceva important și valoros, mai ales dacă diploma e în posesia familiei. Intenția mea nu a fost să minimizez ci mai degrabă să promovăm, acolo unde există, sursele și metodele de cercetare care permit documentarea unor legături atât de vechi, pentru a putea eventual oferi un exemplu persoanelor care se află într-o situație similară.