Meserii [clădiri]

Creat de Marc, Noi 24, 2024, 10:17 AM

« precedentul - următorul »

Marc

Buna ziua,
Sunt la inceput de drum si am cu siguranta multe de invatat si de descoperit...
As avea o intrebare legata de meseriile din prima jumatate a secolului XX. Am gasit o lista de arhive cu nume si meserii, de la Administratia financiara a judetului Buzau. In dreptul numelui ce ma intereseaza e inscris  « cladiri ». Ce meserie ar putea fi aceasta? Va multumesc pentru raspuns

andreicucuruz

Bună ziua și bun venit,

Contează mult și contextul (e.g. fondul exact, documentul) în care apare acest termen. Dacă postați linkul unde ați identificat această informație, poate reușim să ne dăm seama.

Marc

Buna ziua
Va multumesc pentru raspuns.
Gasiti aici linkul https://descopera.arhivelenationale.ro/cota/?cid=311547
Meseriile sunt in primul document pdf.
Ma gandeam poate zidar ? Sau ingrijitor ?
Va multumesc pentru raspuns

Andrei Jipa

Bună ziua

Nu cred că este vorba despre o meserie în cazul acesta. Inventarul nu se referă numai la meserii, ci la "comerț, clădiri, meserii, cărăușie", pe care se percepea impozit probabil.

"Clădiri" în cazul acesta cred că se referă la faptul că acele persoane sau firme erau proprietare de clădiri pe care plăteau impozit. Apare de exemplu "Asoc. cerc de gospodine" cu clădiri. Sau "Banca caritatea" cu "clădiri comerț de bancă". Iar uneori apare explicit "prop. clădiri", "prop. imobil", sau alte detalii: "clăd. si atel. cismarie", "clădiri si macelarie".

"Zidar" apare ca atare, deci nu cred. Iar pentru sensul de arhitect sau constructor pare mult prea frecventă.