Reproduceri digitale AN (o singură solicitare lunară)

Creat de andreicucuruz, Noi 12, 2024, 10:27 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

CitatVenind în sprijinul cercetătorilor, începând din data de 18.11.2024, activitatea de realizare a reproducerilor digitale de pe documentele administrate de Arhivele Naționale-Aparat Propriu, în funcție de starea de conservare a fiecărei u.a.,  se efectuează prin intermediu Sălii de studiu, în urma unei singure solicitări lunare/ cercetător, aferente pentru un număr maxim de 300 de file, format A4/A3.

În conformitate cu prevederile art. 6.1-6.7 din Capitolul 6 al Regulamentului Sălilor de studiu, reproduceri digitale de pe documentele solicitate prin intermediul sălii de studiu pot fi realizate în continuare și cu aparatul propriu al cercetătorului.

https://arhivelenationale.ro/site/2024/11/12/in-atentia-utilizatorilor-serviciilor-salii-de-studiu-a-aparatului-propriu-al-arhivelor-nationale/

O chestiune interesantă și probabil de ajutor pentru mulți dintre noi. Acum să vedem în ce condiții și sub ce formă se va aplica.

Andrei Jipa

Interesant! Dar deocamdată este grevă generală. La ce se referă acest aparat propriu?

bendorna

Cu alte cuvinte mergi la sală că înainte dar cu o cerere pe lună poți scana (cu aparatului propriu) 300 de pagini.

andreicucuruz

Citat din: bendorna din Noi 12, 2024, 12:27 PMCu alte cuvinte mergi la sală că înainte dar cu o cerere pe lună poți scana (cu aparatului propriu) 300 de pagini.

Eu am înțeles altceva. Copierea/scanarea la sală cu aparatul propriu rămâne la fel. Însă unde ar fi o schimbare este în cerererile pe care le poate face un cercetător pentru reproducerea digitală cu mijloacele lor, și anume în loc de mai multe cereri (?!) acum poți face una singură pe lună în care să incluzi toate u.a. pe care le dorești scanate (în limita a 300 file). De acord, este foarte ambiguu.

Danielmn

Din ce înțeleg, este vorba doar de locația "Sala de studiu a Aparatului Propriu al Arhivelor Naționale (Bd. Iuliu Maniu, nr. 69A, sector 6)". "Aparat propriu" nu se referă în acest caz la aparatul propriu al cercetătorului, este efectiv numele institutiei / departamentului ANR.

Andrei Jipa

Citat din: andreicucuruz din Noi 12, 2024, 12:37 PMÎnsă unde ar fi o schimbare este în cerererile pe care le poate face un cercetător pentru reproducerea digitală cu mijloacele lor, și anume în loc de mai multe cereri (?!) acum poți face una singură pe lună în care să incluzi toate u.a. pe care le dorești scanate (în limita a 300 file). De acord, este foarte ambiguu.

Ați reușit vreodată să obțineți fotografii după acte cu mijloacele arhivelor?
Ei practic oferă acest serviciu, 66 lei/100 pagini. Dar eu de câte ori am încercat, nu au timp.. nici măcar pentru 50 de pagini.

bendorna

Da în perioada pandemiei, am copiat foarte multe lucruri dar doar la ANIC (documente, dosare întregi, hărți, etc...). Cele județene au refuzat dintotdeauna (cel putin la Iasi si Vaslui)

Cererea o făceam în general prin email (fără blabla) sau prin vechiul portal.  De altfel e uimitor ca noul portal nu oferă conturi de utilizatori și posibilitatea de  face bookmark sau comanda.

andreicucuruz

Acum aproximativ 4 ani am reușit să primesc câteva fotografii specifice cerute de la SJAN Iași, în rest, așa cum spuneți, filialele județene motivează refuzul prin lipsa de personal.

La ANIC, în timpul pandemiei, pentru a compensa închiderea sălii, au acceptat fotografierea la cerere a fondurilor proprii. Dar după știu că au sistat acest serviciu.

Citat din: bendorna din Noi 21, 2024, 06:33 PMCererea o făceam în general prin email (fără blabla) sau prin vechiul portal.  De altfel e uimitor ca noul portal nu oferă conturi de utilizatori și posibilitatea de  face bookmark sau comanda.

Au introdus acum vreo săptămână, mi-am făcut cont, dar văd că acum au scos funcționalitatea.