Liste de participanți, morți și prizonieri de război (MAPN) - contribuții

Creat de andreicucuruz, Dec 09, 2024, 08:31 AM

« precedentul - următorul »

andreicucuruz

Avem de gând să includem în baza de date și listele morților și prizonierilor de război întocmite de către Oficiul Național pentru Cultul Eroilor care se găsesc aici și aici

Dacă cineva este dispus și dorește să contribuie, putem împărți efortul de transcriere/structurare în mai multe părți.

bendorna

Ar fi si o lista compilata pe siteul MAPN: LISTA EROILOR CĂZUȚI LA DATORIE ÎN RĂZBOAIELE
PURTATE DE ARMATA ROMÂNIEI cu 131907 de intrari. Nu m-am uitat atent daca sunt aceleasi date ca si portalul ONCE

andreicucuruz

Cred că e aceeași listă care se găsește în primul link pe ONCE (în josul paginii). Însă și la lista asta trebuie analizate înregistrările fiindcă din ce am putut vedea eu se pare că nu sunt compilate toate informațiile din listele individuale de pe ONCE.

Andrei Jipa

bendorna

Eu ma gandeam de mult daca nu ar fi interesant de adugat listele de eroi de la toate localitatile care au monumentul eroilor (cu fotografii), pe pagina localitatii de pe genealogica.

andreicucuruz

Practic un efort de identificare (fotografiere și transcriere) a monumentelor eroilor din localitățile României. Firește, ar fi ceva binevenit și valoros.
Aici mă gândeam să structurăm tot în funcție de sursă sub colecția Documente militare (sau ceva asemănător), căci numele se pot repeta și o muncă de compilare și extragere de înregistrări unice e dificilă.

De pildă avem transcrieri de pe monumentele fizice, din listele compilate de primării în anii 1920-1950, de la ONCE, etc.

Fotografiile ar putea fi atașate și la persoane dar și la sursă. Iar pe pagina localității poate încorporate într-un tab special pentru imagini.

Probabil există idei mai bune de structurare a informațiilor de pe pagina localității.

Alex Tudoran

Am incercat sa centralizez datele astea intr-un motor de cautare asemenator cu genealogica.ro. Problema principala de care m-am lovit este conversia si/sau maparea localitatilor vechi cu cele noi, pentru inregistrarile care au localitatea de domiciliu a soldatilor. Odata rezolvata aceasta problema, sau pentru acele liste care nu ofera aceasta informatie, injectia in baza de date ar trebui sa fie super simpla pe baza listelor xls.

De asemenea, mai sunt 20k aici https://moscova.mae.ro/sites/moscova.mae.ro/files/lista_20718_cor.pdf care nu cred ca sunt inclusi in celelalte liste

andreicucuruz

Tot trebuie muncit la aducerea tuturor listelor într-o structură similară.

Așa cum bine spui - se pune întrebarea dacă facem sau nu o mapare pe localități. Și dacă da, în funcție de ce localitate? Locația mormintelor, a locului de domiciliu (cu toate că acesta apare foarte rar și este clar de cele mai multe ori deformat). În primul caz o să avem pe hartă și localități din afara țării.

Cred că personal tind mai degrabă spre încărcarea numelor și informațiilor de la ONCE/Ambasada Rusiei așa cum sunt, fără maparea localităților (deci de găsit doar la căutare după nume).Maparea mai degrabă văd făcută pentru listele întocmite de primării pentru fiecare localitate/comună (de identificat prin fondurile de arhivă și prin monografii), plus a numelor de pe monumentele eroilor din localități.

Ce părere aveți?

De asemenea, trebuie clarificată regula de notare a numelor din listele de la Ambasada Rusiei. Am vrea să păstrăm ordinea naturală: Prenume - Nume de familie. După cum vedeți în imaginea atașată, nu este destul de clar dacă prenumele este în capăt dreapta sau la mijloc.

Nume de familie - Nume mic 1 - Nume mic 2;